Véget ér valaha egy idegen nyelv elsajátítása?

Véget ér valaha egy idegen nyelv elsajátítása?

Az egyik legnépszerűbb kérdés, hogyan lehet elkezdeni egy új idegen nyelvet hatékonyan tanulni, hogyan tűzzünk ki célokat, hogyan találjuk meg a saját “miértünket”, amely felidézése erőt adhat akkor, mikor a kezdeti lelkesedést követően a tanulás feladattá válik.

Azonban arról sokkal kevesebb szó esik, mit tegyünk nyelvtudásunk fenntartásának érdekében. Még a felsőfokú nyelvvizsga után is.

Azt hiszem, egy idegen nyelv elsajátítása véget nem érő folyamat.

Mindig találhatunk újabb és újabb kifejezéseket, szituációktól függő különböző jelentésárnyalatokat, egyre finomodó nyelvtani struktúrák használatával létrejövő másodlagos jelentéseket.

 

” Hasonló ez ahhoz, mikor első alkalommal találkozunk az óceánnal.  Először elragad a látvány monumentalitása, a kékség, az elképzelt távoli földrészek. Másodszorra észrevesszük, hogy a víz bizonyos fényszögekben nem csupán kék, hanem azúr, fekete, vagy zöldes, más arcát mutatja, amikor süt a nap, és megint mást, ha vihar van.
Amikor hajóra szállunk, láthatjuk, hogy a felszín alatt élet lakozik, és végül, ha vesszük a bátorságot búvárruhába bújni, és lemerülni, egyre szebb, apróbb élőlényeket, képződményeket pillanthatunk meg. Minél inkább többet tudunk, érezhetjük csak, milyen sok rétege van még, amelyek felfedezésre várnak…” 

 

Hogyan ápolhatjuk a már megszerzett ismereteinket és merülhetünk akár egyedül is mélyebbre nyelvtudásunk csiszolásában? A titok csupán az, hogy továbbra is érdemes foglalkozni az idegen nyelvvel. Szinte minden nap:

Légy tudatos a meglévő nyelvtudás megtartásában és annak fejlesztésében!

A tudásunk passzívvá válik, ha nem foglalkozunk vele. Amikor újra használni szeretnénk elfejtettnek tűnő nyelvismeretünket, csak egy hosszabb felfrissítési fázissal tudjuk előhívni azt.

Szerencsések azok, akik multinacionális munkakörnyezetben dolgoznak, esetleg sokat tartózkodnak a célnyelvi országban, hiszen így rá is kényszerítik a körülmények őket arra, hogy aktívan alkalmazzák az ismereteiket.

Viszont a célnyelvi környezet mellett is szükség van tudatos tanulási stratégia alkalmazására:

Tűzz ki új célokat magad elé!

A felsőfokú szint elérése után is kiemelten fontos, hogy meghatározz rövidtávú és hosszútávú célokat nyelvtudásod fejlesztésével kapcsolatban. Speciális területre vonatkozó szakszókincs? Érvelési technikáid bővítése? Prezentációidhoz való új nyelvi összekötő elemek tanulása, amelyek életszerűvé teszik előadásodat?

Határozz meg időt!

Minimum napi fél órát foglalkozz az idegen nyelvvel! Gondold végig alaposan, hogyan tudod ezt a minimális időt a napi rutinodba beilleszteni.

Beszélgess anyanyelviekkel!

Keress anyanyelvi barátokat, akik szívesen javítják ki hibáidat és adnak ötleteket, hogy adott szituációban milyen szófordulatokat használhatsz még a már tudottakon kívül. Mi az például, ami szleng, mi az ami túl finomkodóan hat?

Gyakorold a hangképzést!

Kezdettől fontos a fonetika, hiszen, ha nagyon másképp ejtünk ki egy szót, mint ahogy a célnyelvben, a beszélgetőpartner nem érti meg, mit szeretnénk mondani, vagy épp félreértésekhez vezethet. Az első sikerélmények után, később még tovább lehet finomítani a helyes kiejtést, hogy még életszerűbben beszélhess. Vedd fel a hangot,ahogy kimondod, játszd le magadnak, és addig ismételd ezt, amíg a kívánt eredményt el nem éred. Hasonlóan tettem a francia torok “r” hanggal, és végtelenül tudok örülni, amikor élő beszélgetésben már automatikusan helyesen használom.

Olvass többet, olvass mást, mint eddig!

Olvass a célnyelven irodalmat, online újságot, híreket, használd a hiteles oldalakat hozzá. Én például Der Spiegel és a Die Zeit német nyelvű újságok tudományos cikkeit szeretem, de kedvelem a regényeket is. Ha találok újabb kifejezéseket, amiket még nem ismertem, azokat példamondattal együtt csak németül kiírom, egynyelvű szótárban (DUDEN) nézem meg a jelentését és használatát. Igyekszem azonnal memorizálni, később újraolvasva a kifejezést, beugrik automatikusan a jelentéstartalom.

Nézz videót, hallgass podcast-et másképpen, mint eddig!

Hallgass, vagy nézz meg egy rövid videót a célnyelven, esetleg pár mondatban foglald össze magadban, mit láttál és hallottál. Ezek a szövegek legyenek tartalmilag érdekesek, újak számodra, állítsd magad kihívások elé. Keress olyan szövegeket, amelyek megértése elsőre nehéznek tűnnek, koncentrálni kelljen, hogy megértsd őket. Éppen úgy, mint a tanulás kezdeti fázisában. Ha új kifejezéssel találkozom, az 4-es pontban leírtak szerint járok el. Leginkább a TED-videókat szeretem, mindig találok számomra érdekes témákat.

Tanulj!

Tanulj a célnyelven, iratkozz fel az elérhető online tanfolyamokra, mint például a LinkedIn, Coursera ingyenes kurzusai.

Írj!

Publikálj, írj blogot a célnyelven! íráskor hosszabban elgondolkodhatsz egy-egy kifejezés használatán, illetve megjelentetés előtt konzultálhatsz egy anyanyelvi barátoddal a szöveg gördülékenységét, szóhasználatát illetően.

Taníts!

Ha teheted, taníts a célnyelven, sőt tanítsd! Segíts akár önkéntesen is másoknak, akik még a nyelvtanulás kezdeti szakaszában járnak, nyelvi céljukat elérni. Természetesen fontos, hogy csak korrepetálásszerűen tedd ezt, és olyan témákban, amelyek tudásában 100% -ig biztos vagy. Csinálhatsz például mini nyelvi klubot, ahol kötetlenül, jó hangulatban használhatjátok az idegen nyelvet, közben segítve egymást! 🙂

error: A tatalom védett!