10 dolog, amit érdemes megfontolnod, ha idegennyelvet tanulsz

10 dolog, amit érdemes megfontolnod, ha idegennyelvet tanulsz

1. Dolgozz ki konkrét és reális célokat!
Mit szeretnél elérni és mikorra? A hosszútávú célt bontsd fel apró lépésekre.
Mit szeretnél tudni például 1 hónap tanulás elteltével: bemutatkozni, néhány egyszerű mondatot megfogalmazni?

2. Gondold át, miért szeretnéd az adott nyelvet megtanulni!
Írj fel legalább 10 okot egy papírra, és vedd elő időközönként, olvasd el újra!

3. Mindig az legyen a fókuszban, mi az amit éppen tanulsz, ahhoz milyen tárgyi tudás (pl. szókincs, nyelvtan) és készség (beszédértés, olvasott szöveg értése) szükséges.
Shakespeare-t szeretnél olvasni, vagy Hamburgert venni?
Válassz ehhez megfelelő, személyre szabott módszereket az alternatívák közül. (pl. online-lehetőségek, nyelvoktató programok, személyes konzultáció)

4. Olvass olyan szövegeket, könyveket, amelyek valóban érdekelnek és megértésük örömet okoz Neked.

5. Szavakat és kifejezéseket csak kontextusban tanulj!
Rendelj hozzájuk helyzeteket, amelyeket magad is átéltél már, szövegeket, amelyeket olvastál és kedveltél. Így a szó értelme kapcsolódni fog a háttértudásodhoz, és megmarad hosszútávon a memóriádban.

6. Felejtsd el a tanulást övező mítoszokat! Minden életkorban meg lehet tanulni egy új idegen nyelvet. Minden eszköz, amelyre szükséged van, a rendelkezésedre áll!

7. Próbáld a saját anyanyelved szabályszerűségeit megérteni, ez segítheti az idegen nyelv szabályszerűségeinek tudatosítását és megtanulását is.

8. A nyelvtanulási folyamatban a mondatok/szavak fordítása szükséges adott esetben ahhoz, hogy elérj egy magasabb szintre.

9. “Folyékonyan” beszélni. Ez az elérhetetlennek tűnő cél az egyik oka a kialakuló nyelvi gátlásoknak. Pedig ahányan vagyunk, annyiféleképpen értelmezzük, mit is jelent.
Érdemes figyelembe venni, hogy az idegennyelv tanulása egyet jelent az állandó önfejlesztéssel, mely lassabb -tudatosan tervezett kitartó munkán és sok gyakorláson alapul, bármilyen szintet is érjünk el.

10. Már kezdetben tedd próbára a nyelvtudásod a célnyelvi környezetben!

error: A tatalom védett!