Több nyelv ismerete esetén funkcionális lesz a nyelvhasználat?

Több nyelv ismerete esetén funkcionális lesz a nyelvhasználat?

A minap küldte egyik tanítványunk az alábbi érdekes megfigyelést:

“Egy ideje poliglottként, több nyelvet is használva élem az életem és azt figyeltem meg, hogy az egyes nyelvekhez különböző érzelmi és “használati” viszonyom van.

Frankofón környezetben dolgozom, a mindennapjaim a francia nyelv használatához kötődnek. Bár ezt a nyelvet a gimnáziumban tanultam és csak második nyelvként, mostanra, ha munkaügyben kell tárgyalnom, vagy valamit intéznem (pl. bevásárlás, telefonálás valamilyen ügyben, orvosi vizit), azt legszívesebben franciául intézem.

Angolul nagyon régóta tudok magas szinten, mégis, az angol nyelvvel leginkább írásban boldogulok. Ha valamit meg kell írnom, egy levelet, vagy el kell olvasnom egy összetettebb szöveget, meg kell keresnem valami információt az interneten, legszívesebben az angolt használom, ez a legkényelmesebb nekem.

Előfordul, hogy nemzetközi összetételű fogadáson, társasági eseményen kell részt vennem. Ha csak tehetem, ilyenkor a spanyol emberek társaságát keresem és spanyolul beszélgetek, “small talk”-olok velük. Bár a spanyol nyelvet középfokon ismerem csak, mégis, mint egy frissítő úszás, úgy hat rám, amikor beszélgetni tudok igazi spanyolokkal, vagy dél-amerikaiakkal az anyanyelvükön. Ezek a nációk többnyire semmilyen más nyelvet nem beszélnek, így minden egyes mondatnak őszintén tudnak örülni. Valószínűleg ez lehet a helyzet az olasz nyelvvel is.

Végül a német. Az első idegen nyelv, amit még 6 éves koromban kezdtem el, és egészen 20 éves koromig szinte folyamatosan tanultam. Valahányszor német szót hallok, vagy mondok, a gyerekkori érzések, emlékek jönnek elő, méghozzá jó emlékek! Ehhez a nyelvhez kötődik nekem, amikor először nyugati tévét tudtunk nézni a 80-as években, vagy amikor az első kereskedelmi rádió, a Radio Danubius elindult Magyarországon. A mai napig a német az az idegennyelv, amin a leginkább szeretek tévét nézni, vagy rádiót hallgatni.”

Nektek van hasonló tapasztalatotok? írjátok meg az edina@beszeljgatlasoknelkul.hu címre!

error: A tatalom védett!